plzen

Zájezd do Norska či Švédska a možná i automobil čeká na vítěze prvního ročníku prestižního rybářského závodu Plzeňská udice 2005, který 2. dubna pořádá na Seneckém rybníku v Plzni místní organizace Českého rybářského svazu Plzeň 3e City společně se Správou veřejného statku města Plzně a Úřadem městského obvodu Plzeň 1. Senecký rybník o rozloze bezmála osm hektarů patří městu a slouží jako chovný.

Už tři roky jsme ho nelovili. Dáváme tam velké ryby, takže se během závodů můžeme těšit na kapitální úlovky, jako jsou desetikiloví kapři,“ řekl Jaroslav Frydrýn ze Správy veřejného statku. Vzhledem k omezenému přístupu ke břehům rybníka bude počet soutěžících limitován. „Může se jich přihlásit maximálně osmdesát. Abychom trochu eliminovali okruh zájemců, stanovili jsme startovné na 1000 korun,“ uvedl Jan Urbánek, který zajišťuje organizaci závodu.

Jaká bude cena pro vítěze, záleží podle Urbánka na tom, jak se podaří prodat zhruba padesát reklamních míst. „Máme představu, že se auto na udici nakonec povede. Když sponzory neseženeme, i tak zájezdy do rybářsky atraktivních míst v Evropě jsou hodnotnou cenou,“ konstatoval Urbánek.

Jaká pravidla soutěže organizátoři stanovili?
Závod je rozdělen na dva poločasy. Začíná se v šest ráno a končí ve čtyři odpoledne. „Hodnotí se kapr a všechny druhy ryb, které mají stanovenou zákonnou míru. Délka ryb se boduje. Vyhrává ten, kdo dosáhne nejvíce bodů. Při jejich rovnosti rozhoduje jednotlivý větší úlovek kapra. Samostatně se hodnotí i úlovek největšího kapra,“ vysvětlil Urbánek.

K lovu mohou závodníci použít pouze jeden prut s jedním jednoduchým háčkem a nástrahu rostlinného původu. „Vnadění a měření hloubly je povoleno až v průběhu závodů,“ dodal Urbánek. Každý účastník závodu si smí odnést domů jednoho kapra mezi 45 a 65 centimetry.
Podrobnosti o závodu včetně přihlášky je možné získat na internetové adrese www.rybariplzen.cz .

No comments: