Kapr jako řízek

Abych nikoho neurazil, tak musím začít tímto tradičním českým pokrmem z kapra. A jak to bude znít divně, jedná se vlastně o dva recepty v jednom. Záleží totiž jestli budeme jako základ řízku používat podkovy nakrájené z kapra, nebo od žeber seřízlý filet masa.
Stejně je na začátku nezbytné mít patřičného kapra. Mohu doporučit dvě drobnosti. A) velká ryba má také větší kosti, takže se nezapichují do krku. B) Ryba z řeky je lepší než z rybníka. Tam má totiž kapr tendence nasáknout bahnitou příchutí a to njení úplně ideální. (pravda, poradil mi posledně kamarád, že bahnité příchuti se ryba zbaví namočením jednotlivých porcí do mléka, ale ještě jsem neměl možnost to odzkoušet.) Ale zpět k vaření. Máte tedy nyní nakrájené maso, ať již filety nebo podkovy. Oboje je potřeba osolit a obalit v klasickém trojobalu. (mouka, vejce, strouhanka) Smažíme doměkka na pánvi na másle či oleji. (dle chuti, já osobně nejraději máslo) Podáváme s brambory, salátem, dá se i s chlebem.

No comments: