Štika

Štika je podle mne zvláštní ryba - je sladkovodní a přitom připomíná malého, ale hrozně zubatého krokodýla. Jak se tak příroda vyřádila! Pokud bych se vyjádřil jako tomu bývá ve starodávných snářích, štiku viděti, to bych zrovna nemusel. Ale štiku jístni - no, to je jiná! Tedy ulovit bych si jí nemusel, jednak mne lov na žádný způsob nebaví a hlavně mi připadá poněkud barbarské, aby si člověk napřed něco zabil a potom to snědl. Ovšem když to uloví někdo jiný... Taková štika na modro je přece náramná pochoutka a přitom příprava trvá pár minut! Stačí vzít asi 60 dkg štičího masa (podle možnosti je dobré nepoužívat maso z ryby těžší než 2 kg. - taková bývá většinou stará a proto suchá), 15 dkg. másla, 3/4 l. vody, 1 dl. octa, sůl, cibuli a pepř. Máslo se rozpustí, v kastrole se přivedou do varu všechny přísady, vloží se omyté štičí maso a vaří se 6 - 8 minut. Takto upravená štika se podává s máslem a vařenými brambory a dle mého názoru je výtečná!

No comments: