Olejovky

Jako rybičky v oleji jsou nejznámější sardinky, ty však u nás pravděpodobně neulovíte, (to byl vtip) takže pokud máte zájem nakláat něco do oleje, tak si budete muset vystačit s nějakou jinou rybou. Vhodnější jsou na tyto účely ryby menší, a to jak druhově tak i samotnou velikostí. Osobně jsem nakládal jen párkrát, nicméně i tak se mohu o tyto zkušenosti podělit: Vhodnější jsou spíše řezy, nežli půlky či celé ryby. A to jak z důvodu dobrého využití místa, tak i protože se rychleji rozleží. Ryby tedy očistěte, rozkrájejte na menší kusy a vložte do sklenice. (teoreticky by teď stačilo zalít olejem, ale mnohem lepší je nechat tak dva dny nasolit, důvod je stený jako u přípravy zavináčů, rybí maso pustí vodu a později se tak nerozpadá) Po dvou či třech dnech slijte slanou vodu jež ryby pustily, znovu umyjte sklenici (nebo použijte jinou, výborné je tuto přípravu udělat ve větších sklenichích od zelí, 3.5 litru, a teprve poté použít menší zavařovačky) ryby naskládejte tak aby se úsporně využil prostor, ale ne namačkat, musí mezi ně volně natéct olej. Můžete ale nemusíte proložit nějakým kořením, čistě dle chuti, Jednou jsem ochutnával překvapivě dobré rybičky s česnekem.. Zalijte olejem.. (K tomu pár slov, je vhodné použít nějaký kvalitní olej, ideálně 100% slunečnicový.. Takové ty oleje za dvacku litr se naprosto nehodí, spíše by se neměly použít ani na namazání vrzajících pantů, totéž platí o všem s přísadou sojového oleje.. a hlavně ty lacinější jsou chemicky extrahované, a bez ohledu na ujišťování hygieniků že normy splňují se občas musí ten benzen do výroby doplňovat, kampak asi mizí?) zalijte pěkně až nahoru, tak aby byly všechny ryby potopené, a buď (malé množství) dejte do lednice ustát, a nebo (vhodnější) klasicky sterilizujte jako kompot, máte skoro jistotu že se nezkazí. Dobrou chuť.

No comments: