Šupiny
Ryby mají šupiny především na svou obranu. Jde o pozůstatky pravěkých kostěných pancířů, do kterých se oblékaly před stovkami milionů let. Ale co s tím má dělat člověk, který nehodlá nestravitelné šupiny pojídat, ale na rybu má chuť? V zásadě jsou dvě možnosti: Buď rybu oškrábat (tupou stranou nože, tupým nožem či nějakým plechovým udělátkem), nebo kůži stáhnout a rybu prostě upravit bez kůže. Ostatně některé druhy ryb mají šupiny zarostlé v kůži tak hluboko, že prakticky oškrábat nejdou. Také jaksi rybu stáhnout nenadělá v kuchyni takový neskutečný nepořádek jako škrábání, ale co holt s tím, když je vypečená kůžička tak dobrá? (Mimochodem, nevím jaký má kdo názor na kapry bez šupin, ale mě nějak nesedne, i když by to jinak byla zajímavá "kuchyňská úprava už zaživa".)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment