Výživa ryb III

Podle vtipu, co to tam ten pán dělá? On pouští rybičkám vzduch. (rybář spadl pod led) A taky je krmí. Ono totiž opravdu, rybky se spokojí s málem, respektive skoro s čímkoliv. Ale opravdu, ne s čímkoliv. Prakticky všechny ryby jsou kanibaloidní, a pokud nemají co žrát, tak se uchýlí k řekněme náradní potravě, a tou je cokoliv co není dost silné, aby snědlo je samé, včetně příslušníků vlastího druhu. Prostě hladové rybky sežerou prakticky cokoliv. Je pak nezajímá zrovna co v nádrži roste. Rybky v nouzi (ryby v rybníce v nouzi) se prostě obslouží nejbližší možnou stravou, slabší než aby sežralo je samotné. Ostatně, u ryb to často funguje i v případě, že mají dost potravy. Třeba taková krásně barevná rybička jménem beta bojovnice. Dejte dva samce do jednoho akvária, a jeden skončí coby obraná kostřička na dně.

Výživa ryb II

Naprostá většina ryb je víceméně všežravá až masožravá. (Tedy, maso ehm.. červo a hmyzožravá by odpovídalo více) A Tak nepohrdne Prakticky ničím co se dá ve vodě potkat. Počínaje červíky a larvami komárů, vodoměrkami na hladině konče. Má to značné výhody, díky tomu že ryby spolykají prakticky vše, tak obvykle mívají potravy dosttek. Alespoň tedy v přírodních podmínkách, v rybníku kde žije mnoho ryb na jednom místě by se samozřejmě neuživily. Jinak holt nastane efekt dobře známý všem akvaristům, rybky se navzájem sežerou.

Čím se vlastně ryby živí?

V zásadě by se dalo říct, že jsou ryby dravé, které se živí téměř výhradně živou kořistí, a ty ostatní, které jsou víceméně všežravé. Ryb přímo dávajících přednost rostlinné stravě je poměrně málo, většina se prostě obslouží vším co potká, ať již jde o různé larvy hmyzu, drobné živočichy zdržující se poblíž dna, či jednotlivé drobné rostlinky a živočichy spojované pod jménem plankton. Případně nepohrdnou zbytky kolegyně ryby, ale to hlavně v době nouze. Na druhou stranu, co se týká návnad, tak naprostá většina ryb je ochotná akceptovat běžně se vyskytující žížalu, případně kuličku těsta na háčku.

Lipan


Neboli lipan podhorní, (Thymallus thymallus) je rybou jak již samo jména naznačuju libující si v čistých a stále ještě značně prudkých vodách někde pod horami. Dorůstá velikostí asi 25-40 centimetrů, má zlatavou barvu, duhové ploutvičky, šupiny uspořádané v řádcích. Jde o lososovitou, dravou rybu. Má výraznou hřbetní ploutev a jen relativně málo černých teček. Není rybou ani zvláště bojovnou, ani příliš velkou, ale je značně oblíbený pro svůj půvab.